Nummerstempel Catalogus Nederland
        ... een elektronische catalogus voor de nummerstempels van Nederland
Versie 3.1 (22-Nov-2003)

Charity-ware voor het Nederlands Kanker Instituut
Programma © 1998, 2003 P.P. Hek
Gegevens © 1993 NVPH

home: www.eperforationgauge.com | mail: psquareh@eperforationgauge.com

Inhoud

Introductie
Systeemvereisten
Demo
Registratie
Nieuws
FAQ's

Klik hier voor een uitgebreide handleiding...

Introductie

De Nummerstempel Catalogus is een elektronische catalogus (computerprogramma) voor alle nummerstempels van Nederland en heeft dezelfde 'look and feel' als de catalogus op papier. De inhoud (de gegevens) en vormgeving van deze elektronische versie is gebaseerd op de papieren versie van de Speciale Catalogus Nederland en Overzeese Rijksdelen, Editie 1993 uitgegeven door de NVPH in Nederland.

Zoals in de papieren versie zijn ook in de elektronische versie de volgende gegevens aanwezig voor een nummerstempel:

 • Het stempelnummer
 • De plaatsnaam
 • De ingebruiknamedatum
 • De prijsnotering

  In deze versie van de Nummerstempel Catalogus zijn alleen de laagste prijsnoteringen opgenomen van één van de zegels uit een emissie.

  Zoals gesteld in de NVPH catalogus gelden de genoemde prijsnoteringen als richtlijnen voor "een duidelijk en zo volledig mogelijk stempel op een prima zegel".

  De nummerstempels werden gebruikt op de zegels uit de volgende emissies:

 • 1852. Koning Willem III (1-3)
 • 1864. Koning Willem III (4-6)
 • 1867-1868. Koning Willem III (7-12)
 • 1869-1871. Rijkswapen (13-18)
 • 1872-1888. Koning Willem III (19-29)
 • 1876-1894. Cijfer (30-33)
 • 1891-1984. Prinses Wilhelmina (34-44)
 • Portzegels: 1870. Groot waardecijfer (1,2)
 • Portzegels: 1881-1887. Cijfer (3-12)
 • Postbewijszegels: 1884. Cijfer (1-7)
 • Telegramzegels: 1877-1903. Zeshoekig formaat (1-12)

  In deze versie van de Nummerstempel Catalogus zijn niet de 1e en 2e emissie en de postbewijs- en telegramzegels opgenomen.

  De bediening van de catalogus en het administreren van de stempelverzameling is zeer eenvoudig en alles is ondergebracht in één scherm.

  Na het starten verschijnt het overzicht van alle emissies:

  Door te klikken op een zegelafbeeling uit één van de emissies (of het jaar van uitgifte) verschijnt het overzicht van alle zegels uit die emissie:

  Door te klikken op een zegelafbeelding (of de zegelwaarde) wordt weer teruggegaan naar het overzicht van alle emissies.

  De voornaamste eigenschappen van de Nummerstempel Catalogus zijn:

  Systeemvereisten

  De Nummerstempel Catalogus is ontwikkeld en getest op het Windows® NT besturingssysteem. Het is tevens getest op het Windows 98 besturingssysteem. Overigens zal het dan ook op de overige Windows 32-bits besturingssystemen funktioneren (95, 2000). Voor XP is het niet bekend. Het minimale RAM geheugen is onbekend. De benodigde vrije ruimte op de harde schijf is ongeveer 5 MB. Een willekeurige printer is geschikt voor het afdrukken van overzichten en de manco lijst; een kwalitatief goede printer is nodig voor het afdrukken van albumbladen.

  Demo

  Een volledig functionerende demo versie is beschikbaar van de Nummerstempel Catalogus, met uitzondering dat wijzigingen in de administratie van de stempelverzameling niet permanent bewaard worden en dat alleen het eerste albumblad kan worden afgedrukt op de printer. Jammer genoeg is er slechts een zeer beperkte ondersteuning mogelijk op de demo versie. De eerste maal moet altijd de volledige demo versie geinstalleerd worden, anders moet de laatste versie geinstalleerd worden.

  Demo Versie

  Volg de volgende vier stappen om de demo versie te installeren:

  Stap 1. Download het nscdemo.zip bestand.
  Om de demo versie te downloaden klik hier met de linkermuistoets, selecteer de optie Save this program to disk en selecteer elke gewenste map (b.v. C:\Tmp or C:\Temp) in de Save As dialoog dat volgt om het nscdemo.zip bestand (ca. 2 MB) te bewaren.

  Stap 2. Pak het nscdemo.zip bestand uit.
  Start het uitpakken van het nscdemo.zip bestand door dubbel te klikken op de naam in bijvoorbeeld de Windows Verkenner; dit resulteert in het uitpakken van, naast andere bestanden, het setup.exe programma in dezelfde map.

  Stap 3. Start het setup programma.
  Start het zojuist uitgepakte setup.exe programma door dubbel te klikken op de naam in bijvoorbeeld de Windows Verkenner en volg de instructies op het scherm.

  Stap 4. Verwijder bestanden.
  Verwijder het nscdemo.zip bestand en de uitgepakte bestanden setup.exe en de overige bestanden in bijvoorbeeld de Windows Verkenner. De naam van het bestand om de Nummerstempel Catalogus te starten is NummerstempelCatalogus.Exe.

  Opmerking: Mocht het programma niet korrekt starten na installatie, herstart dan de machine en probeer het opnieuw. Zeer waarschijnlijk is er nog een technisch probleem na installatie op sommige besturingssystemen zodat het programma niet start. De reden hiervan is nog niet gevonden.

  Laatste Versie

  Volg de volgende twee stappen om de laatste versie te installeren:

  Stap 1. Sluit het Nummerstempel Catalogus programma.
  Indien het Nummerstempel Catalogus programma in gebruik is, moet het programma eerst worden afgesloten met het Afsluiten kommando uit het Catalogus menu.

  Stap 2. Download het NummerstempelCatalogus.exe bestand.
  Om de laatste versie te downloaden klik hier met de linkermuistoets, selecteer de optie Save this program to disk en selecteer de map waar het programma geinstalleerd is (b.v. C:\Program Files\NummerstempelCatalogus) in de Save As dialoog dat volgt om het NummerstempelCatalogus.exe bestand (ca. 1 MB) te bewaren.

  Registratie

  Indien u deze elektronische catalogus handig vindt, kunt u de demo versie van de catalogus registreren. De Nummerstempel Catalogus is charity-ware. Dit betekent dat er een donatie wordt gevraagd voor de registratie; alle opbrengsten van de registraties worden geschonken aan een goed doel, waarvoor het Nederlands Kanker Instituut is gekozen. Het richtbedrag voor de donatie is EUR 10,00, echter minder kan ook en het maximale donatiebedrag is (natuurlijk) onbeperkt. De auteur van programma (ikzef dus) verhoogt het donatiebedrag nogmaals met 10% (met een maxium van EUR 10,00). Na registratie zullen dus wijzigingen in de administratie van de stempelverzameling permanent bewaard worden en kunnen alle albumbladen afgedrukt worden.

  Het e-mail adres wordt het registratiekenmerk. De levering van de registratiesleutel gebeurt via dit e-mail adres. Ondersteuning op de geregistreerde versie gebeurt ook via een (geregistreerd) e-mail adres en hints (betreffende gebruik, installatie, storingen, problemen, etc.) zijn beschikbaar in de Nieuws sectie en de FAQ's sectie. Het e-mail adres zal alleen gebruikt worden voor interne administratie en e-mail kontakt betreffende de Nummerstempel Catalogus en zal niet anders dan daarvoor gebruikt worden!

  Distributie van het programma vindt alleen plaats via het Internet (deze site dus). Voorlopig is het nog niet mogelijk om het programma via een andere wijze (bijvoorbeeld CD-ROM) te distribueren!

  Mocht u geïnteresseerd in het registreren van de Nummerstempel Catalogus neem dan kontakt op met psquareh@eperforationgauge.com.

  Nieuws

  19-Nov-2003 Toestemming gekregen van de NVPH (tot april 2005) om de catalogusgegevens uit de Speciale Catalogus Nederland en Overzeese Rijksdelen, Editie 1993 te gebruiken in deze elektronische catalogus!
  22-Nov-2003 Versie 3.1 is beschikbaar.

  FAQ's

  Geen faq's.